Stejně důležitý jako diety a pohyb je při hubnutí příjem jódu. Závisí na něm, jestli se tuk spálí nebo uloží2013-04-16
PRAHA, 16. dubna 2013 – S odložením zimních kabátů sílí motivace k formování postavy. Jak efektivně shodit pár kil a cítit se fit, když jarní únava a malátnost útočí? Snahy zhubnout a zdravě jíst by měly začít u správného příjmu jódu. Mořské ryby nebo koncentrovaný doplněk stravy s jódem zajistí tělu energii ke cvičení a zrychlí spalování tuků. Bez jódu metabolismus naopak přechází na úsporný režim. Při absenci jódu chybí tělu jeho ředitel, proto se začne chovat iracionálně. Jednotlivé orgány nikdo neinstruuje, jak naložit s látkami přijatými ve stravě, a chybují při látkové výměně – důležité živiny vyloučí bez povšimnutí, zatímco zbytečný tuk rychle uloží. Potřebné živiny neumí přeměnit v energii, což spěje k nadváze. „Správný přísun jódu je základem zdravého organismu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a brání hromadění cholesterolu. Díky jódu všechny orgány přesně vědí, co s přijatými látkami dělat, sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se v tuk a ukládat se,“ vylíčila Zuzana Hlinecká, výživová poradkyně z PKR Slovakia. Podle endokrinoložky MUDr. Silvie Špitálníkové jsou jodovým deficitem mnohem častěji –- v případě poruch štítné žlázy až pětkrát více – ohroženy ženy než muži. „Ženám se při nedostatku jódu zvýší hladina pohlavního hormonu, který podněcuje tukové buňky k dalšímu schraňování zásob, a bez ohledu na diety nebo pravidelné cvičení nemohou dosáhnout předsevzatých výsledků. Kila neubývají, cítí únavu a depresi. V tomto ohledu je jód považován za základní stavební kámen zdravě fungujícího těla i ducha,“ doplnila Hlinecká. Nadváha je velmi častým důsledkem jodového deficitu v organismu, který postihuje přibližně polovinu Evropanů. Naopak ostrovní národy, které denně konzumující stravu bohatou na jód, patří k těm nejštíhlejším. „Češi vědí, že jíst pravidelně mořské ryby je zdravé, ovšem na jejich jídelníčku se vyskytují zřídkakdy. V našich podmínkách se jód přidává do soli a díky obohacování příkrmů dobytka je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích. Ovšem kuchyňskou úpravou se část jódu z potravin ztrácí. Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší množství zachovaného jódu,“ uvedla Zuzana Hlinecká. To potvrzují především štíhlí a vitální Japonci, jejichž milované sushi obsahuje mořské řasy a syrové rybí maso, dva největší přírodní zdroje jódu. Za nejspolehlivější formu užívání jódu v českých podmínkách považuje Hlinecká tekutý doplněk stravy vhodný také k vaření. „Jodis koncentrát je čirý, bez chuti a zápachu. Množství jódu si udrží i při tepelném zpracování, takže člověk má jistotu, že skutečně přijal doporučené množství jódu, které se rovná jedné čajové lžičce na osobu a den,“ vysvětlila Zuzana Hlinecká. „Při zvýšené fyzické aktivitě, jakou je cvičení a výdej energie, má tělo vyšší nároky také na příjem jódu, proto je důležité ho pravidelně doplňovat.“
Tabulka 1
Tabulka 2
O společnosti PKR SLOVAKIA a. s. a produktu JODIS koncentrát PKR SLOVAKIA a. s. je společnost, která se od svého založení v roce 2004 zabývá dovozem a prodejem specifických, patentově chráněných komodit, souvisejících s ochranou a podporou zdraví člověka. Jde zejména o oblast správné výživy a dezinfekce, v níž je snahou společnosti nabídnout alternativu bez chlóru a výrobků z něj. V tomto směru spolupracuje s kompetentními státními institucemi. PKR SLOVAKIA podporuje sport, přičemž dbá i o zdraví reprezentantů. Produkt JODIS koncentrát je výživový doplněk, který umožňuje zajistit dostatek jódu v lidském organismu. Díky své přirozenosti, vysoké biologické aktivitě a stabilitě nevyvolává nasycení organismu jódem. Více informací na www.jodis.eu. |
NEED4CONNEXIONS, s.r.o. - Žerotínova 1133/32, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Tel.: +420 602 623 030, E-mail: ruliskova@n4c.cz
beee