Domácí ledový čaj je to pravé letní osvěžení. Jeho příprava je snadná2012-05-17
PRAHA, 17. května 2012 – Ledové čaje jsou lahodné, osvěžující a obsahují velmi málo kalorií. Zejména v letních měsících, kdy by měl člověk vypít alespoň 2,5 litru tekutin denně, jsou vhodným doplňkem pitného režimu. Ledové čaje lze připravit v různých chuťových variacích, na své si tak přijde opravdu každý. Není proto divu, že obliba ledových čajů v Česku každým rokem stoupá.
„V letním období zaznamenáváme zvýšený zájem o ovocné čaje. Právě ty jsou pro přípravu ledových čajů ideální, neobsahují kofein, a jsou proto vhodné pro všechny věkové skupiny. Kupované ledové čaje jsou obvykle doslazovány spoustou cukru, což není moc zdravé. Naproti tomu domácí ovocné čaje obsahují velké množství vitaminů a řada z nich se nemusí doslazovat vůbec. Výtečně chutnají studené, ale během chladnějších večerů jsou skvělé i horké,“ vysvětlil Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu. Ledové čaje připravené z kvalitních sypaných čajů dodají organismu potřebné vitaminy a během letních měsíců příjemně osvěží. Jejich příprava přitom není nijak složitá. Základem je kvalitní chuťově výrazný čaj. Vhodné jsou cejlonské sorty, Assam, Sencha, japonské Gyokuro nebo různé aromatizované směsi. Ledový čaj je možné připravit z jakéhokoli druhu čaje, záleží jen na chuti toho, kdo ho bude pít. „Pro přípravu ledových čajů existují dvě varianty. Dají se připravovat horkou metodou nebo za studena. Všechny ledové čaje se oproti běžnému dávkování připravují alespoň dvakrát silnější. Při horké přípravě čaje je potřeba dbát na správnou teplotu vody a dobu louhování u jednotlivých druhů. Ovocné čaje se louhují pět až osm minut. U černých čajů je doba louhování kratší, stačí zhruba tři až pět minut. U zelených čajů jsou to pouze dvě až tři minuty. Při delším louhování může nálev zhořknout,“ upozornil Petr Zelík. Při klasické přípravě se nádoba zaplní ze dvou třetin ledem a na ten se nalije připravený ochucený horký čaj. Díky teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky, vynikne jeho chuť a aroma. Studená varianta je o něco rychlejší a všechny druhy čajů se louhují stejnou dobu. Směs čaje stačí zalít ze dvou třetin studenou vodou, nechat minimálně deset minut vylouhovat, přecedit a doplnit ledem. „Variací kvalitních ledových čajů je nespočet. Hotový nápoj je možné obohatit ovocem, bylinkami či zmrzlinou. Ledové čaje výborně chutnají v kombinaci s brusinkami, pomerančem, citronem, limetkou nebo třeba s meruňkou či mangem. K velmi oblíbeným bylinám patří máta. Zajímavá je i kombinace s meduňkou, vanilkou, skořicí a zázvorem. Cukr, citron a jiné přísady pro ochucení se používají těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi špatně rozpouští,“ doplnil Petr Zelík.
TIP OXALISU: RECEPTY NA LEDOVÉ ČAJE Meruňkový ledový čaj 1 l vody 14 lžiček ovocného čaje (doporučujeme čaj Broskev a meruňka) 4 meruňky 1 lžíce citronové šťávy cukr nebo sladidlo kostky ledu Příprava: čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme cukrem a citronem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rozdělíme je do sklenic, přidáme led asi do 2/3 výše nádob a vše ihned zalijeme horkým čajem.
Ledový čaj se zmrzlinou 3/4 l vody 10 lžiček ovocného čaje (doporučujeme Pohlazení na duši) 90 ml světlého hroznového džusu 3 lžíce rumu 250 g drobných kuliček hroznového vína 4 kopečky oříškové zmrzliny Příprava: čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme džusem a rumem. Hrozny omyjeme a odstraníme z nich slupky. Do vysokých sklenic rozdělíme po 1 kopečku zmrzliny, přidáme hrozny a přelijeme horkým čajem.
Matcha Smoothie 300 ml ledu 150 ml vanilkového sojového mléka 2 lžíce třtinového cukru 1 lžíce čaje Matcha Příprava při použití mixéru: všechny suroviny společně rozmixujeme a je hotovo. Příprava bez použití mixéru: použijeme misku na Matchu, do ní dáme všechny suroviny kromě ledu a pak pečlivě rozšleháme. Nakonec přidáme drcený led.
Ledový čaj černý 20 g černého čaje 1 litr vody šťáva ze 3 citronů ledové kostky kolečka nebo kůra citronu či pomeranče snítka čerstvé meduňky Příprava: do předehřáté konvice dáme čaj, zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut louhovat. Scedíme, ochutíme citronovou šťávou, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citronu nebo jemně snítkou meduňky.
Ledový čaj zelený 14 čajových lžiček zeleného čaje (například Sencha, Gunpowder nebo aromatizovaný zelený čaj podle chuti) 1 litr vody ledové kostky snítka čerstvé meduňky nebo máty Příprava: do předehřáté konvice dáme čaj a zalijeme vodou o teplotě 70 až 80 °C, louhujeme maximálně 3 minuty. Scedíme a dle chuti přidáme citronovou šťávu, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citronu nebo jemně snítkou meduňky či máty.
Ledový čaj ovocný 14 čajových lžiček ovocného čaje 1 litr vody ledové kostky Příprava: do předehřáté konvice dáme čaj, zalijeme vroucí vodou a necháme 5–8 minut louhovat. Scedíme, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citronu nebo jemně snítkou meduňky či máty. Obdobně můžeme připravit ledový čaj bylinný nebo z rooibosu.
O společnosti OXALIS, www.oxalis.cz „OXALIS – to nejlepší z čaje a kávy.“ OXALIS je mladá, pružně se rozvíjející česká společnost s moderním přístupem k zdravému životnímu stylu. Byla založena v roce 1993 a řadí se mezi přední evropské výrobce a distributory sypaného čaje a plantážní kávy. Hlavním posláním společnosti je nabídnout jedinečnou kvalitu, chuť, požitek a relaxaci u šálku čaje a kávy. OXALIS nabízí více než 400 druhů čaje, například čaje zelené, černé, oolongy, bílé čaje, raritní čaje, rozvíjející se čaje a 40 druhů kávy. Vyvíjíme vlastní receptury a směsi čajů i kávy. Součástí široké nabídky je také rozsáhlý výběr čajového a kávového příslušenství i dárkového balení. Zárukou kvality, zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin jsou certifikáty Systém managementu jakosti podle ČSN EN ISO 9001:2001, Systém HACCP, P3- Total hygiene management – Ecolab, KEZ - BIO potravina a řada dalších, kterých je společnost držitelem. Za celou dobu působnosti na tuzemském i zahraničním trhu OXALIS otevřel 22 firemních prodejen, uzavřel franchisingové smlouvy s více než 40 obchodními partnery a běžně prodává více než 300 tun čaje a kávy ročně. Své produkty dodává více než 800 stálým zákazníkům. Odběrateli jsou provozovatelé vlastních obchodních sítí i maloobchodu a řada dalších. Společnost exportuje do 28 zemí světa a vývoz dynamicky rozvíjí. Značka OXALIS v posledních letech úspěšně proniká do Portugalska, Nizozemska i zemí vzdálenějších, jako je Singapur, Spojené arabské emiráty a další. Letos společnost získala za balení čajů Oxabag prestižní ocenění v soutěži pořádané obalovým institutem Syba a může tyto čaje označovat logem soutěže OBAL ROKU 2011. |
NEED4CONNEXIONS, s.r.o. - Žerotínova 1133/32, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Tel.: +420 602 623 030, E-mail: ruliskova@n4c.cz
beee