České regiony bojují o hosty – zvyšuje se úroveň gastronomie, ubytování i nabízených služeb
2009-05-18
LITOMYŠL, 18. května 2009 – Vlivem celosvětově zhoršené ekonomické situace se mnoho lidí vzdává cestování do zahraničí, a čeští turisté tak stále více vyhledávají krásy a zajímavosti České republiky. Na jedné straně se snaží ušetřit a necestovat do dražších zahraničních destinací, na druhé straně jsou zvyklí na určitou úroveň a servis a to také vyžadují. Vyšší standard se v českých regionech nehledá úplně snadno, ale co se týče zajímavostí, památek či historie mají české regiony určitě co nabídnout. Na poptávku po luxusním ubytování a gastronomii reaguje nově otevřený designový hotel Aplaus, stojící přímo v srdci historické Litomyšle – je tak třetím luxusním hotelem v Pardubickém kraji.
„Město Litomyšl je perlou Pardubického kraje, má opravdu hodně co nabídnout. Ať již nádherné budovy, historii a atmosféru, krásné okolí, nebo samozřejmě všemožné kulturní akce, které se ve městě konají. V regionu ani v Litomyšli nejsou zatím žádné výjimečné čtyř- ani pětihvězdičkové hotely. To výrazně odrazuje bohatou klientelu. Rozhodli jsme se proto otevřít čtyřhvězdičkový hotel přímo v srdci Litomyšle a nabídnout turistům pohodlí, originalitu a luxus doplněný historickou atmosférou. Litomyšl navíc v tomto roce slaví výročí 750 let od povýšení na město a k tomu bychom se také rádi připojili,“ řekla ředitelka hotelu Aplaus v Litomyšli Markéta Prokešová.
Moderní designový čtyřhvězdičkový hotel Aplaus vznikl rekonstrukcí a dostavbou tří památkově chráněných objektů přímo v historickém centru Litomyšle. Právě propojení a dialog bohaté historie se současností se stal mottem hotelu Aplaus. Zatímco architektura připomíná pět set let dlouhou historii měšťanských domů, jedinečný a moderní design hotelu Aplaus nabízí hostům nevšední zážitek, pohodlí a kvalitu v moderním duchu s veškerým komfortem. V jednom z domů patřících do hotelového komplexu se dokonce v předminulém a minulém století nacházela vyhlášená hospoda Na sklípku, kterou často navštěvoval český malíř a grafik Josef Váchal.
„Spojení historie a moderní doby se odráží jak v interiéru a vybavení hotelu, tak v našem konání. Chtěli bychom hostům nabídnout nejen příjemné originální ubytování, ale také nevšední kulinářský zážitek. Rozhodli jsme se vyzvednout místní zajímavé lidi a velikány, spojit tak hotel s historií i touto cestou. Jméno hotelu Aplaus vyjadřuje spojení se Smetanovou Litomyšlí a také jsme uspořádali akci Aplaus pro Rettigovou, jako oslavu nejen výjimečné ženy a kuchařky, ale také gastronomie vůbec,“ doplnila Prokešová.
Prvky historie se odrážejí i v moderní kuchyni hotelového restaurantu Bohém. Šéfkuchař hotelového restaurantu chce hostům i zdejším gurmánům nabízet místní speciality, využít lokálních receptů a sezonních surovin, které s krajem souvisí, a do všeho tak trochu vnést kousek sebe a moderních trendů. Po dobu čtrnácti dnů se restaurant Bohém plně spojuje s historií díky dnům věnovaným Magdaleně Dobromile Rettigové. Čtrnáct dnů bude v litomyšlském hotelu Aplaus hrát prim stará dobrá česká kuchyně podle tradičních receptů.
„Paní Dobromilu znám vlastně jen z vyprávění své babičky a z kuchařek, ale je to pro mě velká osobnost, kuchařka byla opravdu znamenitá. Krásné na tom je, že ta opravdu dobrá gastronomie a dobré jídlo se opět vracejí k její době a způsobu vaření. V budoucnu hodláme v restaurantu nabízet pár stálých jídel, převážně krajových specialit, a spíše se věnovat sezonním věcem a nabídce degustačního menu, aby nás lidé více poznali,“ doplnil František Václavek, šéfkuchař hotelu Aplaus.
O hotelu Aplaus v Litomyšli, www.hotel-aplaus.cz
Hotel Aplaus vznikl rekonstrukcí a dostavbou tří památkově chráněných objektů v historickém centru Litomyšle. Právě propojení a dialog bohaté historie se současností se staly mottem hotelu Aplaus. Zatímco architektura připomíná pět set let dlouhou historii měšťanských domů, jedinečný a moderní design hotelu Aplaus nabízí hostům nevšední zážitek, pohodlí a kvalitu. Právě vybavení interiérů odráží zájem majitelů hotelu Aplaus o současné umění a design. O design se postarali Tomáš Brýdl a Ondřej Raška ze společnosti Story Design.
Hotel Aplaus nabízí luxusní ubytování ve 21 dvoulůžkových pokojích a dvou apartmánech ve světovém standardu. Každý z pokojů hotelu Aplaus je jedinečný, navržen se smyslem pro detail, celek a současné trendy. Ke čtyřhvězdičkovému standardu také patří pestrá nabídka hotelových služeb včetně pokojového servisu, praní oděvů či možnosti využití hotelového wellness centra.
Hotel Aplaus je nekuřácký, bezbariérový a možnost variantního propojení pokojů uvítají především rodiče s dětmi. Návštěvníci hotelu Aplaus rovněž mohou ocenit nevšední výhled na měšťanské domy v historickém jádru Litomyšle, na stále oblíbenější Klášterní zahrady s dominantami Piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže či věží kostela Povýšení sv. Kříže.
Součástí hotelu Aplaus je restaurace Bohém se salonkem, café-bar Muuza a venkovní posezení na terase u Klášterních zahrad, s nimiž hotel Aplaus sousedí. Restaurace i café-bar poskytují návštěvníkům hotelu stylovou a neformální atmosféru. Ve spojení s mezinárodní i českou tradiční kuchyní nabízí hotel Aplaus jídla i nápoje nejvyšší kvality.
O Magdaleně Dobromile Rettigové
V roce 2009 uplyne 224 let od narození Magdaleny Dobromily Rettigové, 184 let od vydání její slavné kuchařky a 164 let od úmrtí. Magdalena Dobromila Rettigová se narodila v roce 1785 ve Všeradicích u Berouna v rodině vrchnostenského úředníka Františka Artmanna. Vyrůstala v prostředí německé výchovy. Magdalenu Dobromilu vždy lákala literatura, nejprve uveřejňovala své drobné prozaické i veršované práce v různých časopisech a postupně vydala několik knih pro mládež, především pro dospívající dívky. Známou Domácí kuchařku napsala jako čtyřicetiletá. Svého manžela, právníka Jana Aloise Sudiprava Rettiga následovala do měst ve východních Čechách. Žila v Přelouči, Ústí nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou a posledních jedenáct let svého života strávila v Litomyšli, kde bydlela v domě č. p. 151, na rohu Toulovcova náměstí a ulice Boženy Němcové. Magdalena Dobromila, z níž se stala velká česká vlastenka, se věnovala hlavně výchově dívek. Vedla kursy vaření a domácích prací a předčítala dívkám české knihy. V Ústí nad Orlicí měla na starosti českou knihovnu, pořádala tzv. landpartie, při nichž se deklamovaly české básně. Rettigovi se také stali členy východočeské vlastenecké družiny, Magdalena Dobromila se při svých cestách do Prahy osobně setkala s Palackým nebo Jungmannem. Ani v Litomyšli samozřejmě nechyběla u významných kulturních akcí. Vedle kursů přednášela na místní dívčí škole a pro její žačky založila nadaci. Na odkaz Magdaleny Dobromily, která zemřela ve věku 60 let a je pochována na litomyšlském hřbitově, navázal Spolek paní a dívek v Litomyšli. Ten byl založen v roce 1885, tedy 40 let po smrti Magdaleny Dobromily. Jeho novodobá historie se začala psát v roce 1995, kdy byl ve městě založen Sbor a později také Spolek paní a dívek. Každoročně pořádají Večer Magdaleny Dobromily Rettigové a podílejí se také na oslavách výročí této velké české vlastenky, spisovatelky a známé kuchařky.