česky - english

Honosným svatbám odzvonilo. Trendem je vesnický styl, místo hostin párty

2015-02-24

PRAHA, 24. února 2015 V loňském roce uzavřelo v Česku sňatek přes 40 tisíc párů. Ty, které to čeká letos, mají nejvyšší čas začít s přípravami. Téměř 80 procent budoucích novomanželů si své „ano“ řekne během letních měsíců. Vhodné prostory se ale rychle plní, ty nejpopulárnější jsou i rok dopředu zadané.

První, na čem by se měli budoucí manželé domluvit, je velikost svatby, místo jejího konání a nástin rozpočtu. Na maximální částce se předem domluví tři čtvrtiny Čechů, tento limit dodrží ale jen necelá polovina z nich. Za svatby utrácejí víc páry, které se berou poprvé. Průměrná cena se pohybuje kolem 150 tisíc. To se spoustě lidí zdá mnoho a snaží se ušetřit, jenže většina z nich na to jde špatně. Velkým omylem je pronajmutí prostoru a snaha zvládnout hostinu a následný raut vlastními silami. Právě hostinu totiž většina párů považuje za nejdražší položku. Provozovatelé prostorů mají často uzavřené dohody s dodavateli zboží a na ceny, které jsou schopni vyjednat, se lidé jednoduše nedosáhnou. Navíc k běžným službám patří nejen zajištění pohoštění, ale i příprava a výzdoba celého prostoru. Díky tomu pár ušetří nervy, čas i peníze,“ upozornil Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka a organizátor svateb v prostoru Zbraslavská Myslivna.

V organizaci svatby se shoduje zhruba polovina partnerů, častěji muži ustupují přáním nevěsty. Například výběr prostoru bývá doménou zejména žen. Obvykle je třeba jej zamluvit nejméně půl roku dopředu. V posledních letech se oblíbeným místem pro svatební den stávají romantické statky. Pryč jsou doby, kdy byla svatba ukázkou investice do ní, stoly byly přeplácané dekoracemi a celý den byl laděný do jedné barvy. Před ještě zhruba pěti lety patřily k nejběžnějším barvám bleděmodrá a červená. To už neplatí. Trendem posledních let jsou přírodní barvy, dřevěné či proutěné dekorace a venkovský styl. Páry si také oblíbily místa, kde je možné udělat obřad, hostinu i následný raut,“ řekl Tomáš Vobořil.

Na průměrnou českou veselku dorazí kolem 70 lidí. Právě seznam hostů by měl být jednou z prvních věcí, které budoucí manželé vyřeší. „Od počtu hostů se samozřejmě odvíjí cena svatby, volba místa, ale i průběh celého dne. V posledních letech se řada párů rozhoduje pro vynechání svatební hostiny a přiklání se pouze k rautu pro všechny svatebčany. Pokud se celá svatba koná na jednom místě, je tato varianta lepší, svatebčané tak nemusí bloumat po okolí a čekat, až se ti pozvaní najedí. Svatební rauty značně ovlivňují trendy. V posledních letech tak na stolech nechybějí miniburgery, sushi nebo cupcakes. K evergreenům patří miniřízečky, které si na raut objedná 95 procent párů. S výběrem a sestavou jídla by měl snoubencům určitě pomoci personál vybraného prostoru. Doporučit jim, co se hodí, co naopak ne, a sestavit jim rozpočet,“ popsal Tomáš Vobořil.

Pří výběru místa by měli snoubenci věnovat pozornost nejen samotnému prostoru, ale i zázemí. „Podstatnou přidanou hodnotou prostorů, kde se svatba koná, je možnost ubytování. Výhodou je samozřejmě možnost ubytování pro svatebčany, kteří dorazí ze vzdálenějších míst, ale i zázemí pro nevěstu. K dispozici by měla mít prostor, kde ji nalíčí, učešou, kam se může jít převléknout,dodal Tomáš Vobořil.

NETRADIČNÍ RECEPTY NA SVATEBNÍ RAUT

Papriková polévka

Ingredience: 750 g červených paprik/kapií, 1 paprička habanero (volitelné), 500 g rajčat, 200 g lilku, 150 g cibule, 300 ml vody/zeleninového vývaru, 2–3 stroužky česneku, 100 g másla, 200 g kešu, 100 g jarní cibulky, 5 g sladké červené papriky, sůl, pepř

Postup: Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut. Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy. Nakrájejte si jarní cibulku. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem. Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a vhoďte do základu polévky. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.

Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou

Ingredience: 600 g krůtích prsou, 450 ml vody, 300 g kuskusu, 300 g papriky, 150 g rajčat, 100 g lilku, 100 g rukoly, 100 ml smetany, 80 g cibule, 50 g másla, 50 g kešu, 30 g jarní cibulky, 5 g kurkumy, 3 g drceného kmínu, 3 g mleté sladké papriky, 100 g másla, tymián, sůl, pepř

Postup: Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku. Krátce na mírném plameni zapečte (cca 1–2 minuty). Zalijte vodou nebo vývarem. Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a vhoďte do základu. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte jej a vhoďte do základu. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Povařte a nakonec vlijte smetanu. Krůtí maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu. Do masa vmasírujte kapku oleje a opečte z obou stran (nedopékejte na 100 %). Kuskus dejte do větší nádoby, přidejte kurkumu, sůl a kmín. Zalijte horkou vodou a promíchejte a přiklopte. Nakrájejte papriku, jarní cibulku, nadrťte kešu oříšky, přidejte rukolu, nakonec vhoďte spařený kuskus. V rozpálené troubě při 160 °C dopečte maso. Na talíř dejte omáčku, kuskus a nakonec přidejte propečené maso. Servírujte do misky nebo hlubokého talíře a přidejte pražené oříšky s jarní cibulkou.

Chia palačinka

Ingredience: 400 g mouky, 250 ml mléka, 150 g řeckého jogurtu, 100 g malin, 50 g másla + máslo na pečení, 40 g medu + 50 g na potření, 3 vejce, 3 g soli, chia semínka, vlašské ořechy

Postup: Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že těsto nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem. Opečte palačinku z obou stran do zlatova. Následně palačinku potřete medem, jogurtem, dejte na ni maliny a posypte mletými či drcenými ořechy. Palačinky servírujte přeložené a doplněné o pomerančovou kůru nebo zmrzlinu.


O restauraci PODOLKA, www.restauracepodolka.cz

Restaurace Podolka se otevřela v dubnu 2012 v Praze 4-Podolí, v prostorách Yacht klubu CERE. Nabízí denně čerstvé speciality pestré vegetariánské, rybí i masové kuchyně. Kuchaři připravují pokrmy a nápoje s úctou a respektem k přírodním zdrojům podle vlastních receptur, s využitím zejména tuzemské sezonní nabídky surovin, ze zdrojů domácích producentů a šetrných společností. V Maurerově výběru Grand Restaurant 2014 restauraci najdete na 95. místě. Jejím šéfkuchařem je Jaroslav Rezek.

O ZBRASLAVSKÉ MYSLIVNĚ, www.facebook.com/myslivnazbraslav?fref=ts,

Jde o dobově zrekonstruovanou stavbu, která na vás dýchne svou osobitostí a historickým šarmem. V krčmě je možné uspořádat firemní či soukromý večírek. V místě se pravidelně konají svatby.

<< zpět


NEED4CONNEXIONS, s.r.o. - Žerotínova 1132/32, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Tel.: +420 602 623 030, E-mail: n4c@n4c.cz


beee