česky - english

Corso Café doporučuje dýně na mnoho způsobů, skvělé domácí paštiky a pro blížící se vánoční období i ryby

2010-11-10

PRAHA, 10. listopadu 2010 - Přicházejí chladnější měsíce a těm vychází vstříc šéfkuchař Corso Café Jan Ehrenberger zajímavými pokrmy z dýní. Dýně jsou na podzim ideální, plné vitaminů a antioxidantů a nejsou příliš kalorické. Z dýně je podle Ehrenbergera nejlepší připravit lahodnou polévku, dobrý je také kompot, a to jako doplněk k masům, nebo třeba dýňový závin či různé marmelády.

„Na listopad jsme si připravili dýňové pokrmy, rád pracuji se sezonními věcmi a s dýněmi se dá skvěle kouzlit. Nejraději mám dýni máslovou, má krásně měkkou dužinu. Nejlépe se mi ale pracuje s muškátovou, má pevnější strukturu, krásné aroma a sytě oranžovou dužinu. Je z ní vynikající polévka, jak chuťově, tak barevně. Skvrnitá muškátová dýně je pak skvělá právě na kompoty nebo jako základ do thajských jídel," řekl Jan Ehrenberger, šéfkuchař restaurace Corso Café.

Dýně je dobré si vybírat, každý druh dýně je vhodnější na jiný druh pokrmu. Muškátová dýně pro svou barvu a vůni na polévku, máslová je výborná i syrová nebo jsou z ní dobré marmelády a využít se dá i jako náplň do různých druhů pečiva. A třeba špagetová dýně se skvěle hodí jako příloha k masům. Dýně obsahuje mnoho antioxidantů, má dostatek vlákniny a je velmi málo kalorická.

„Velkou výhodou dýní je, že se dají zpracovat do velkého množství různých pokrmů. V sezoně ji tedy lze opravdu plně využít. Polévky z dýní jsou opravdu skvělé, ale já nejraději volím dýňové ragú s kuskusem, trochu netradiční jídlo z dýně se sušenými rajčaty, barevnými paprikami a trochou lískových ořechů. Dýně se chuťově také velmi dobře doplňují se zázvorem nebo s badyánem. A pro děti bych z této dobré a zdravé suroviny připravil dýňové raviolky opečené na másle se smetanou," uvedl Ehrenberger.

O podzimních večerech by jistě neměla na stole chybět dobrá domácí paštika. Paštiky se dají připravovat v podstatě ze všech druhů masa. Nicméně měl by být dodržen poměr předepsaných surovin, v opačném případě by nemusela dobře držet pohromadě. Rovněž by měly být ochuceny tak, aby dominantní byla vždy jen hlavní surovina. Dobrou paštiku pak stačí doplnit jen čerstvým pečivem a dobrým vínem.

„Co se týče koření, do zvěřinové paštiky se hodí jalovec nebo kapka ginu, do kachní bych doporučil kapku koňaku a šalvěj. Do drůbeží trochu portského vína nebo italské marsaly. Alkohol v paštice podtrhne správnou chuť a dodá jí vůni. Doporučoval bych připravit i drůbeží paštiku, vaří se kratší dobu, maso je rychleji hotové a mohou ji i děti, nebývá tolik pikantní," doporučil Ehrenberger.

Po sezoně dýní přichází období Vánoc a vánočních ryb. Kromě klasických příprav kaprů, kteří vánočním tabulím stále dominují, existuje spousta dalších zajímavých receptů na přípravu. „Moc se mi líbí kombinace kapr a česnek, pečený kapr na česneku je opravdu skvělé jídlo. Na Vánoce se výborně hodí kapr s černou omáčkou ze švestek a ořechů a jako příloha vánočka. Tyto chutě se neuvěřitelně dobře doplňují," dodal Ehrenberger.

U kapra a vlastně u většiny druhů ryb je nejlepší ta nejjednodušší příprava, tedy pečená ryba. Jako příloha jsou pak ideální, kromě klasického bramborového salátu, brambory na všechny možné způsoby, ty rybu určitě neurazí. „Pokud chce někdo zkoušet na Vánoce nové ryby, nejen kapra, doporučil bych vybírat především ze sladkovodních ryb a připravit je spíše tradičně, neexperimentovat. Zkusil bych určitě filátka ze pstruha, jen jemně ogrilovaná, s restovaným listovým špenátem, cherry rajčátky a bramborovým pyré," doplnil Ehrenberger.



Listopadový dýňový týden v Corso Café probíhá od 8. do 12. listopadu.

DÝŇOVÁ POLÉVKA S KUŘECÍM MASEM A ZÁZVOREM
RAGÚ Z DÝNĚ S KUSKUSEM A LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
VEPŘOVÉ MEDAILONKY S DÝŇOVO-ZÁZVOROVÝM KOMPOTEM A RESTOVANÝMI BRAMBORY
DOMÁCÍ DÝŇOVÝ ZÁVIN S NAKLÁDANÝM ZÁZVOREM A SUŠENÝMI ŠVESTKAMI

 

TIP šéfkuchaře Jana Ehrenbergera:

DÝŇOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM A KUŘECÍM MASEM

Dýní upečeme v troubě, zbavíme semínek a oloupeme, pak nakrájíme na větší kostky. Ty orestujeme na másle tak, až nám začnou okraje kostek jemně hnědnout, potom zalijeme zeleninovým vývarem a ochutíme mořskou solí, bílým pepřem a strouhaným zázvorem. Nakonec vše rozmixujeme a zjemníme smetanou.

TIP šéfkuchaře: Vždycky před samotnou přípravou radím předem dýni upéct v troubě. Lépe se pak čistí. Stačí ji rozkrájet na větší kusy a dát péct. Když začne měknout, tak ji vyndáme a lžící jednoduše vyčistíme od semínek a oloupneme slupku.

Kuřecí maso opečeme na pánvi nebo na grilu a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme jako vložku do polévky až při podávání.

TIP šéfkuchaře: Než rozkrájíme dýni na kostky, je lepší nechat si kousek vcelku, opéct ho společně s kuřecím masem a použít také jako vložku do polévky společně s masem. Doporučuji pokrm podávat v polévkovém talíři tak, že na dno položíme širší plátky dýně, zalijeme hustou polévkou tak, aby se plátky dýně nepotopily, a na ně položit plátky kuřecího masa, před podáváním pokapat olivovým olejem. Takto se může polévka rychle změnit i v dokonalé hlavní jídlo.

 

O restauraci Corso Café, www.corsocafe.cz

Kavárna Corso Café byla uvedena do provozu v prosinci 2009. Filozofie Corso Café se opírá o perfektní servis, prvotřídní kávu a výborné jídlo - to vše ve spojení s nezapomenutelnou atmosférou. Šéfkuchař připravuje zajímavé pokrmy a nápoje vyrobené z vysoce kvalitních a čerstvých surovin. Cílem provozovatelů Corso Café je nabízet pouze kvalitní služby, pokrmy a nápoje tak, aby byli zákazníci vždy spokojeni. Svou polohou v centru Prahy je Corso Café ideálním místem pro pracovní jednání, obchodní schůzky či pro odpolední posezení s kávou na terase s výhledem na Obecní dům.

 

<< back


NEED4CONNEXIONS, s.r.o. - Žerotínova 1132/32, 130 00 Praha 3 - Žižkov, Czech Republic
Tel.: +420 602 62 30 30, E-mail: n4c@n4c.cz